Na het binnenhalen van de gratis versie van BeOS ( versie 5.0PE ) ben ik aan het stoeien geraakt met dit systeem en kwam al snel tot de bevinding dat het een heerlijk besturingssysteem is om mee om te gaan. Installatie die van een leien dakje loopt (zie je ook niet meer veel tegenwoordig), geluid en beeld om van te snoepen.

De installatie loopt van een leien dakje, even het uitvoerbaar bestand opstarten en na een kleine tien minuten ben je aan het werk onder het nieuwe systeem.Een kleine tip: maak een bootdiskette om BeOS op te starten zodat er niets kan achterblijven van de (z..i) die windows achterlaat. :-)

Wil je BeOS na een tijdje toch op een eigen partitie installeren, kan je gebruik maken van de "Installer" die standaard bij BeOS zit. De installatie onder windows maakt gebruik van een bestaande partitie waarin een map word aangemaakt waarin BeOS het systeem zal in onder brengen (ong. 500Mb). Maar je zal al snel tot de vaststelling komen dat dit niet voldoende zal zijn als je veel dingen gaat binnenhalen en installeren.

Gebruik hier een goede Partitie manager voor. Zelf heb ik eerst een partitie aangemaakt met fat32 en een Label dat je goed kan herkennen. Met de Installer kan je de partitie omzetten naar het BeFileSystem en zodoende heb je je eigen BeOS partitie.

Onder Linux werkt dit ongeveer hetzelfde, het *.tgz bestand uitpakken en installeren maar, je moet wel bij Lilo de nodige aanpassingen doen zodat de Lilo boot manager de juiste Image aanspreekt, even de handleiding erop nalezen, alles staat erin uitgelegd.

Veel plezier!

Hier volgt nu een uiteenzetting van een installatie van BeOS MaxEdition V3 op hun site kan je een een iso bestand afhalen en op cd branden, tekst en uitleg staat op de site vermeld en zitten in de zip bijgesloten. De pagina is wat lang uitgevallen maar ik wilde enkele dingen niet weglaten zoals het aanpassen van de beeldschermresolutie (Video) en voor het maken van een bootdisketten (Bootdisk), dus het is even bladeren om alles gezien te hebben, maar ik denk dat het wel nuttig kan zijn.

Installatie screenshots van BeOS MaxEdition V3
Welkom woord.
Gebruikers overeenkomst.

Geen partitie gevonden? Dan kan je die snel aanmaken via 'Setup Partitions ...'

Rechtsklikken op je harde schijf.

 

Lege schijf? neem dan bij layout 100%

Na wat waarschuwingen over dat je data verloren gaat en dergelijke kan je de partitie gaan formatteren als BeFyle systeem, kan je beschouwen als tegenhanger van fat32 en NTFS onder windows. Partitie klaar? Dan kunnen we bij 'Onto' kiezen voor de gemaakte partitie. Daar krijg je nog melding dat de partitie geinitialiseerd moet worden enz. dat bevestig je dus allemaal met yes.

Nu kan de installatie beginnen.

Hier worden gezipte bestanden uitgepakt.
Bijna klaar.
Zo installatie is klaar ... nu kunnen we gaan booten(opstarten)

Wil je gebruik maken van een boot manager dan kijk even naar de volgende afbeeldingen. (klik hier)

Zo ziet er dus het opstartscherm uit.

Hmm ... dit willen we niet. Dit is op te lossen maar dan moeten we bij het booten enkel opties aanpassen, nu is dat niet zo heel moeilijk dus gaan we hier even de dingen op een rij zetten.

We gaan de pc terug opstarten via het BeMenu en dan Restart.

Nu moeten we wel even opletten en snel wezen.

Van het moment dat je pc terug opstart en je ziet deze schermen moet je op spatie duwen.

Dan kom je in het scherm met de opstart opties. Hier ga je dus naar de tweede optie en klik je op Enter.
Bij dit venster selecteer je 'Use fail-safe video mode en dan ga je naar 'Return to mail menu' en op Enter klikken.
Selecteer daarna 'Select fail-safe video mode' en klik op Enter

Hier selecteer je de video modus die jou het beste uitkomt, probeer het gerust eens uit welke voor jou het aangenaamst is. Na je selectie en op Enter geklikt te hebben kom je terug in het hoofdmenu.

En hier selecteer je nu voor 'Continue booting'.

En als het goed is dan ziet je scherm er ongeveer zo uit. Het venster dat nu hier in het midden staat is enkel het About BeOS dat je klikt in het BeMenu. Nu kan je aan de slag. Let wel .. dit moet je dan wel doen bij elke keer dat je BeOS opstart.

Voor instellingen ivm netwerk Kijk je even naar hier.

 

Installatie van de boot manager kan je op twee manieren opstarten, nl ofwel bij het bootprocess ofwel na de installatie (dit kan handig zijn als je bv. met een multiboot (meerdere besturingssystemen) zit. Een keer de boot manager opgestart is volgorde van installeren gelijk.

Eerste scherm, hier kan je al aangeven als je boot manager win installeren of de-installeren.
Locatie van het backupbestand van je MBR(master boot record) dit kan je best gewoon op standaard locatie laten staan. Zo heb je ook geen problemen moest je achteraf die willen terugzetten. (Ik zou niet weten waarom ... maar ja ;) )
Oké MBR opgeslagen .. nu kunnen we verder.
Altijd handig als je een opstart diskette bij de hand hebt ... hier dus eentje klaar houden.
In dit menu kan je de partitie's/systemen opgeven die kunnen geboot worden, als BeOS er alleen opstaat zal je hier dus ook maar een vermelding zien. Test het gewoon even uit en moest er iets mislopen kan je nog altijd via de diskette opstarten en dan moet je bij de eerste optie kiezen voor de BeOS partitie als opstart systeem. En na het opstarten via terminal je boot manager terug opstarten voor wat aanpassingen aan te brengen. Klaar dan klikken we op Next en kunnen bij het volgende scherm aangeven of en hoelang we moeten wachten eer het systeem moet worden opgestart, en kunnen ook aangeven welk systeem standaard als eerste gestart wordt.
Nog een laatste waarschuwing.
Nog eentje :)
Zo alles is opgeslagen.

Dit venster kan je sluiten na dat boot manager klaar is.

Herstarten en als het goed is dan kom je via je diskette of gewoon via je HD terecht in BeOS.

Opstart problemen kijk dan even in de sectie van video problemen hier boven.In de tweede optie bij het bootmenu kan je nog wat instellingen aanpassen.