start

Kunstgalerij Stoelen Fotoboek 1 Stoelen Fotoboek 2 Nieuwsbrief Contact

 

 

Op KUNST gestoeld

101 kunstenaars                     101 stoelen                                       1 circusschool

 

Op zaterdag 24 maart vanaf 13 uur wordt het Leuvense Ladeuzeplein "THE PLACE TO BE".

Die dag worden op het plein en in de galerij van de Universiteitsbibliotheek unieke stoelen tentoongesteld en verkocht ten voordele van de eerste Palestijnse circusschool.

 

De keramiste Anita Huybens werkt al sinds 2004 met haar klaprozen voor APOPO, een project om antipersoonsmijnen op te sporen en sneller te vernietigen.

 

In haar omgeving werd ze geconfronteerd met het probleem van amputatie en daarom wilde ze een persoonlijke bijdrage leveren. Revalidatie en prothese zijn voor haar heel belangrijk, maar nog belangrijker is het voorkomen van amputaties die nu zovele onschuldige slachtoffers in Afrika treffen. Anita maakte meer dan duizend klaprozen die symbolisch verwijzen naar de bloedige slagvelden van de eerste wereldoorlog.

Die klaprozen werden reeds verkocht in het park van het Arenbergkasteel in Heverlee, te Ieper aan de Menenpoort, in Alden Biezen en brachten heel wat geld op voor het antimijnenproject.

 

Nu wil ze steun verzamelen voor het eerste circusschooltje in Palestina, waar de kinderen zo zwaar getraumatiseerd zijn geraakt door het oorlogsgeweld. Met het circus, dat de naam “Circus behind the Wall” meekreeg, wil men dit trauma doorbreken en de kinderen wat vreugde en plezier brengen. De eerste optredens, hoe eenvoudig ook, kenden succes.

 

Hoe kan die steun er komen? Bijvoorbeeld door op het Ladeuzeplein stoelen te kopen.

 

Stoelen kopen?

 

100 kunstenaars werden uitgenodigd en zegden onmiddellijk enthousiast toe een stoel om te toveren tot een kunststoel.

Het project begon vorm te krijgen in het atelier van Hilda De Schutter in Lubbeek. Nadien werd er gewerkt tijdens de Open Dagen van het Kringloopcentrum Hageland te Tienen, waar trouwens veel stoelen werden gevonden om te bewerken.

Tijdens het Kunstenaarsweekend te Lubbeek kregen tal van kunstenaars ook de kriebels om mee te werken. Dan verhuisde het “stoelenatelier” gedurende vier zondagen naar BEK in Bierbeek, waar er enthousiast verder werd gewerkt onder de motto “op KUNST gestoeld” (info, programma en reisweg: www.beksite.be).

Heel wat mooie stoelen staan nu al klaar, stuk voor stuk juweeltjes.

 

Ook de gemeente Lubbeek zet het stoelenproject op haar agenda: ze wilde de kunststoelen eerst in de gemeente laten bewonderen vóór ze in Leuven verkocht worden. De GRIS (Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking) en de Cultuurraad werken mee aan de Open Dag: op zaterdag 17 maart om 14 uur (tot 18 uur) in de zaal Santro, Tiensesteenweg, in de deelgemeente Binkom, biedt het gemeentebestuur van Lubbeek de kunstenaars een receptie aan en zet de stoelen van de Lubbeekse kunstenaars in de schijnwerpers, met muziek en aangepaste circusanimatie.

 

Wil je zelf het project van Anita Huybens steunen door een leuke, originele, kunstzinnige stoel in huis te halen: noteer dan nu reeds in je agenda: zaterdag 24 maart, 13 uur, Ladeuzeplein.

 

 

Worden bovendien bedankt voor hun medewerking:

w         Het gemeentebestuur van Leuven voor het gebruik van de Ladeuzeplein.

w         De universitaire bibliotheek omdat we de galerij mogen gebruiken.

w         Het gemeentebestuur van Linden voor het weekend van 16 en 17 maart

w         Het gemeentebestuur van Lubbeek

w         De Cultuurraad van Lubbeek samen met de GRIS.

w         Het kringloopcentrum Hageland in Tienen.

w         Kringloopcentrum Spit In Kessel-lo.

w         Kunstencentrum BEK in Bierbeek

 

 

 

 

 

 

 

Als U niet op het evenement met stoelenverkoop aanwezig kunt zijn,
maar U wenst toch dit project te steunen kunt U een storting doen op : 
       083-4357960-44   
met vermelding : circusschool